Kategorie: Články

Rozšíření kontroly tlumičů hluku výstřelu pro zbraně nevojenského charakteru i při dovozu a přepravě

Rozšíření kontroly tlumičů hluku výstřelu pro zbraně nevojenského charakteru i při dovozu a přepravěRozšíření kontroly tlumičů hluku výstřelu pro zbraně nevojenského charakteru i při dovozu a přepravě. S ohledem na změnu zákona o zbraních podléhá od 30. 1. 2021 kontrole i dovoz a přeprava tlumičů hluku výstřelu pro zbraně nevojenského charakteru.

Rozšíření kontroly tlumičů hluku výstřelu pro zbraně nevojenského charakteru i při dovozu a přepravě

 

S ohledem na změnu zákona o zbraních podléhá od 30. 1. 2021 kontrole i dovoz a přeprava tlumičů hluku výstřelu pro zbraně nevojenského charakteru.

 

Dne 30. 1. 2021 nabyl účinnosti zákon č. 13/2021 Sb., kterým se mimo jiné mění zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních).

Předmětnou novelou zákona o zbraních došlo k rozšíření definice hlavních částí zbraní (bod 23. přílohy č. 1 zákona o zbraních) o tlumiče hluku výstřelu.

Hlavními částmi zbraní jsou nyní dle zákona o zbraních:

a) hlaveň; hlavní se rozumí také vložná hlaveň a vložná nábojová komora,
b) pouzdro zbraně, kterým se rozumí tělo zbraně, rám revolverové zbraně a pouzdro závěru, včetně horní a dolní části děleného pouzdra závěru,
c) válec revolverové zbraně,
d) závěr; závěrem se rozumí také závorník a nosič závorníku a
e) tlumič hluku výstřelu.

Již před uvedenou novelou podléhal vývoz tlumičů hluku výstřelu určených pro zbraně nevojenského charakteru do třetích zemí povolení dle zákona č. 228/2005 Sb., o kontrole obchodu s výrobky, jejichž držení se v České republice omezuje z bezpečnostních důvodů, a o změně některých zákonů (zákon č. 228/2005 Sb.). S ohledem na výše uvedené je po nabytí účinnosti předmětné novely vyžadováno povolení dle zákona č. 228/2005 Sb. také při:

  • přepravě tlumičů hluku výstřelu určených pro zbraně nevojenského charakteru z území ostatních členských států Evropské unie na území České republiky nebo přepravě těchto výrobků z území České republiky na území ostatních členských států Evropské unie, i
  • při  dovozu tlumičů hluku výstřelu určených pro zbraně nevojenského charakteru z území jiného než členského státu Evropské unie na území České republiky.

Bližší informace ke kontrolnímu režimu naleznete na internetových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu v sekci Dovoz, vývoz a přeprava zbraní a střeliva nevojenského charakteru.

Žádosti o polovení lze podávat prostřednictvím eFormulářů, které jsou ke stažení spolu s důležitými informacemi k podávání žádostí v sekci Informace k podávání žádostí na Licenční správu a eFormuláře žádostí.


Vydáno: 6.4.2021 11:44 | 
Přečteno: 1100x

 | Hodnocení:



Komentáře jsou automaticky uzavřeny 180 dnů po vydání článku.

Komentáře rss

stop Uzamčeno - nelze přidávat nové příspěvky.

Nebyly přidány žádné komentáře.