Zdroj: https://guns.cz/clanky/dulezite-sdeleni-tentokrat-eu-nechce-pritvrdit  •  Vydáno: 13.3.2020 12:41  •  Autor: Skalický Jan

Důležité sdělení Tentokrát EU nechce přitvrdit

Vyvrácení dezinformace

Informace členům

Vážené kolegyně , vážení kolegové,

v našich kruzích se rozšířila poplašná zpráva, že dochází k další novele směrnice 91/477/EHS. Důkazem toho má být tento odkaz:

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12197-Council-Directive-of-18-June-1991-on-control-of-the-acquisition-and-possession-of-weapons

Kvůli této fabulaci se na Asociaci obrátilo již několik lidí s žádostí o reakci a vysvětlení, co se děje, bohužel tento hoax zasáhl do politických sfér naší vlasti.  Asociace nezná osobu, která tuto poplašnou zprávu rozšířila, ale s ohledem na skutečnost, že text na daném odkazu obsahuje i český překlad, lze důvodně pochybovat o tom, že šíření poplašné zprávy bylo  konáno v nějakém dobrém úmyslu a na vině byla pouze  neznalost jazyka.

O co jde?

Jde o tento proces:

https://eur-lex.europa.eu/content/legis/avis_consolidation.html?locale=cs

Kdo chce nyní znát skutečné platné znění směrnice musí si to zkompilovat z původního textu a dvou větších novelizací. To je nepřehledné a často může vzniknout chyba. Proto struktury EU přistoupily k vytvoření "konsolidovaného znění" směrnice, tak že tyto texty zkompilují do jednoho nyní platného.
V textu, který je otevřený pro připomínkování (reálně lze připomínkovat do 31.03.2020, ale pouze chyby v překladu) je tedy pouze a jenom to, o čem víme, (poslední novelizace 2017)  žádný nový zákaz nebo omezení, žádný nový útok na práva občanů České republiky  nebo na bezpečnost naší vlasti.

Jan Skalický