Kategorie: Články

Informace z jednání rozšířené pracovní skupiny ministerstva vnitra pro zbraňovou legislativu.

Dne 8.7.2024 se v budově MVČR (Letná) uskutečnilo první jednání pracovní skupiny MV pro zbraňovou legislativu po jejím rozšíření o další zainteresované subjekty (m.j. o zástupce AOBP). členy komise jsou poslanci a senátoři, zástupci kanceláře prezidenta republiky, zástupci ministerstva zdravotnictví, zástupci police (SZBM), zástupci neziskových organizací, lékaři, psychologové, zástupci UK.

 

Dne 8.7.2024 se v budově MVČR (Letná) uskutečnilo první jednání pracovní skupiny MV pro zbraňovou legislativu po jejím rozšíření o další zainteresované subjekty (m.j. o zástupce AOBP).  členy komise jsou poslanci a senátoři, zástupci kanceláře prezidenta republiky, zástupci ministerstva zdravotnictví, zástupci police (SZBM),  zástupci neziskových organizací, lékaři, psychologové, zástupci UK.

Jednání vedl ministr vnitra Vít Rakušan.   V úvodním vystoupení připomněl, že pracovní skupina byla zřízena především k diskusi o možných legislativních změnách  jako opatřeních reagujících na událost ze dne 21.12.2023 v budově FFUK a její výsledky její činnosti by měla mít přesah přes konec současného volebního období.

Pro konkrétní jednání 8.7.2024 uvedl, že budou znovu otevřena témata, která byla diskutována v předchozích jednáních, zejména problematika nařízení psychotestů pro  držitele zbraní a omezení dostupnosti některých zbraní,  jejich doplňků a některých typů střeliva.

 Mgr. Jan Bartošek (MV) přednesl  prezentaci sumarizující současný stav legislativy v oblasti zbraní a střeliva, zvláštní pozornost byla věnována propojení registrů informací o zdravotním stavu držitele mezi lékaři vzájemně a mezi lékaři a policií.

Součástí prezentace byla i informace o "nástroji CRZ" (známé kontaktování držitelů zbraní  policisty s dotazy proč kupovali tu kterou zbraň nebo střelivo) i info o budoucím vývoji tohoto systému (JAN - jednotný analytický nástroj).

Na závěr Mgr. Bartošek informoval o došlých podnětech (z minulého jednání), jednalo se zejména:

- návrh na zachování skupin ZP (ZO) dle účelu do nového zákona

- ztížení možnosti získat ZP (ZO) pro účely ochrany života, zdraví a majetku

- automatické zadržování zbraní a dokladů osob, proti kterým byl uplatněn institut vykázání dle § 44, zák. č.273/20098 Sb. (o policii ČR).

- zrušení úvodního  ustanovení v zákonech o zbraních deklarujících právo nakládat se zbraněmi ve smyslu ustanovení zákonů. (Amnesty International)

- dořešení (zlepšení) komunikace mezi lékaři, posuzujícím lékařem a policií

(Odborná společnost dětských lékařů)

- problematika možného zákazu olova

(Spolek zkušebních komisařů, Lex)

- upozornění na nevhodnost zavedení plošných psychotesů

(Asociace klinických psychologů)

- restrikce v oblasti možnosti nabývat tlumiče ke krátkým zbraním

(policie) 

- restrikce pro možnost nakládání s dlouhými samonabíjecími zbraněmi

( kancelář prezidenta republiky (KPR))

 

Jednání dále pokračovalo diskusí, kde senátorka JUDr. Hana  Marvanová znovu  přednesla návrh na zavedení  psychotestů  a dále  zmínila možnost limitování počtu zbraní, které by ten který občan mohl nabývat. Reakce přítomného ministra, odborníků (lékaři, psychologové) na návrhy nebyla kladná, v diskusi byly předneseny další argumenty v jejich neprospěch (KZPS - počet zbraní nelze limitovat počtem kusů, každá zbraň má svoje specifické užití včetně jejího regulace zákon (zákon o myslivosti),  neexistuje nic jako  "univerzální zbraň"), AOBP - počet zbraňových excesů u příslušníku ozbrojených sborů, kteří všichni psychotesty prošli jednoznačně hovoří v neprospěch zavedení plošných psychotestů).

Došlo i na zmínku o nyní projednávané novele zákona  č.119/2002 Sb. ( nechvalně známý tisk 689), kde ministr vnitra i zpravodaj zákona poslenec Petr Letocha označili jeho přijetí jako potřebné, zatímco jeho přijetí jako potřebnému, přítomný poslanec (ANO) Hubert Lang prezentoval potřebu významné úpravy textu formou pozměňovacího návrhu. 

Na závěr jednání byli účastníci vyzvání k podání návrhů a stanovisek k návrhům, které zazněly ve lhůtě do 20.7.2024 na elektronickou adresu svolavatele jednání.


Vydáno: 18.7.2024 9:10 | 
Přečteno: 145x

 | Hodnocení:

Komentáře rss

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.